credit24

Kredītlīnija vai kredīts: kuru naudas aizdevumu izvēlēties?

2020 M06 12
Kas ir kredītlīnija un kā tā atšķiras no citiem kredītu veidiem? Izvēloties aizdevumu, ir pāris lietas, kuras noteikti ir jāizvērtē: komisijas maksas, kredīta procenti, piemērotākais aizdevuma veids un termiņš. Kredītņēmēji visbiežāk koncentrējas uz aizdevuma procentiem, termiņu un komisijām, aizdevuma veidam nepievēršot tik lielu uzma...

Kas ir kredītlīnija un kā tā atšķiras no citiem kredītu veidiem? Izvēloties aizdevumu, ir pāris lietas, kuras noteikti ir jāizvērtē: komisijas maksas, kredīta procenti, piemērotākais aizdevuma veids un termiņš. Kredītņēmēji visbiežāk koncentrējas uz aizdevuma procentiem, termiņu un komisijām, aizdevuma veidam nepievēršot tik lielu uzmanību. Šī raksta ietvaros centīsimies parādīt būtiskākās atšķirības starp kredītu un kredītlīnijas sniegtajām priekšrocībām, un kurš aizdevuma veids ir piemērotāks dažādām dzīves situācijām!

Tradicionālais kredīts – aizdevums lieliem pirkumiem

Par tradicionālajiem kredītiem sauc tādus tautā labi pazīstamus aizdevumu veidus kā hipotekārais kredīts, studiju kredīts, auto līzings un patēriņa kredīts (tostarp arī tā sauktos “ātros kredītus”). Šos kredītus parasti izsniedz vienu reizi, ar noteiktu termiņu, mēneša maksājumu un procentu likmi. Kad kredīts ir apmaksāts, klientam no jauna jāiesniedz pieteikums, ja rodas nepieciešamība pēc papildu naudas. Tradicionālie kredīti ir piemēroti vienreizējiem (visbiežāk lieliem) pirkumiem. Atšķirībā no kredītlīnijas, tie nevar kalpot kā drošības spilvens negaidītām dzīves situācijām, jo, tiklīdz nauda ir piešķirta jeb kredīta pieteikums ir apstiprināts, tā klients uzreiz sāk par to maksāt.

 Kredītlīnija drošības spilvens negaidītām dzīves situācijām

Kredītlīnija ir aizdevuma veids, kura ietvaros klientam tiek piešķirts kredītlimits jeb naudas apjoms, ko klients var izmantot pēc vajadzības – kad un cik nepieciešams. Tā ir kā rezerves kabata sen plānotiem pirkumiem vai negaidītiem tēriņiem. Piešķirtās kredītlīnijas ietvaros klients kredītlimitu var izmantot ne tikai pilnā apmērā vai daļēji, bet arī neizmantot vispār, ja nauda konkrētajā brīdī nav nepieciešama. Kamēr kredītlīnija netiek izmantota, klients par to neko nemaksā. Ievēro, ka Credit24 nepiemēro konta kredītlīnijas uzturēšanas maksu, taču ir uzņēmumi, kas mēdz piemērot arī konta uzturēšanas maksu. Vairāk par kredītlīnijas piedāvājumu salīdzināšanu uzzini rakstā “Kredīti internetā: ar ko tie atšķiras un kā atrast sev piemērotāko aizdevumu internetā”.

Lai gan kredītlīnija ir kā proaktīvs aizdevums, ar kuru ir iespējams iepriekš nodrošināties situācijām, kad rodas steidzama vajadzība pēc lielākas naudas summas, protams, kredītlīniju var izmantot arī lielāku pirkumu veikšanai. Atmaksājot visu summu vai tikai daļu izmantotās kredītlīnijas, šī nauda atkal kļūst pieejama atkārtotai lietošanai, bez jaunas pieteikuma pildīšanas. Līdz ar to kredītlīnija ir ērtāka gan par ātrajiem kredītiem, gan patēriņa kredītiem, jo pietiek ar viena pieteikuma aizpildīšanu, lai nauda būtu pieejama kad tā ir nepieciešama.

Kredītlīnija vai kredīts – kuru izvēlēties?

Kredītlīnijas un tradicionālie kredītu veidi nodrošina atšķirīgas priekšrocības. Kopumā, tradicionālie kredīti ir labāki lieliem, vienreizējiem ieguldījumiem vai pirkumiem. Tas varētu būt jaunas mājas vai automašīnas iegāde, vai studiju kredītiem. Savukārt kredītlīnija ir lielisks veids, kā aizņemties pastāvīgiem, maziem vai neparedzamiem izdevumiem. Ja tradicionālie kredīti ir salīdzinoši ļoti neelastīgi, tad kredītlīnija ir ļoti elastīgs aizdevuma veids, ko var izmantot tad, kad nepieciešams, ietaupot laiku un naudu par pieteikumu sagatavošanu, katru reizi, kad rodas nepieciešamība aizņemties.

Kredītlīnija – piemērotākais kredīta veids projektiem ar neskaidrām izmaksām

Ir projekti, kuros ir grūti paredzēt precīzas tā izmaksas, kā piemēram, vannasistabas remonts. Izvēloties tradicionālo patēriņa kredītu, klientam ir jāiekļaujas noteiktā budžetā, jo īpaši, ja klientam nav citu brīvo līdzekļu, ar ko nosegt starpību. Piemēram, klients aizņemas 3500 € virtuves remontam, taču remonts beigās izmaksāja 3800 €. Ja klientam nav brīvu līdzekļu, viņam ir jāiesniedz jauns pieteikums kredītam par 300 €.

Turpretī, ja klients būtu izvēlējies kredītlīniju ar, piemēram, kopējo limitu 5000 €, tad šim klientam nebūtu jāiesniedz jauns kredīta pieteikums pēc papildus naudas, jo viņam tā jau būtu pieejama. Svarīgākais ir atcerēties, ka, klientam nav pienākums izmantot visu tam piešķirto kredītlīniju – tikai tik, cik nepieciešams. Tāpēc, izmantojot kredītlīniju, par atlikušajiem 1200 € šim klientam nekas nebūtu jāmaksā, un tie paliktu kā drošības spilvens jebkuram gadījumam.

 

Vai vēlies uzzināt vairāk par patērētāju kreditēšanu un aktuālāko finanšu nozarē? Lasi Credit24 blogu!

Darba dienas
9.00 līdz 18.00
Sestdienas
brīvs
Svētdienas un svētku dienas
brīvs
Pieteikumu izskatīšana:
8.00 līdz 20.00
Tālrunis
Noderīga informācija
SIA IPF Digital Latvia ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā 10.04.2007 ar vienoto reģistrācijas Nr. 50003913651. PVN maksātāja numurs: LV50003913651. Speciālā atļauja (Licence) Nr.NK-2016-042 patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Latvijas Republikā, kas izsniegta pamatojoties uz Patērētāju tiesību aizsardzības centra 2016. gada 20. oktobra lēmumu Nr. NK-201651.
Credit24 kredītlīnijas gada procentu likme (GPL) ir no 19.86%. Tā ir minimālā gada procentu likme un tiek aprēķināta individuāli, pēc pieteikuma iesniegšanas, izvērtējot klienta sniegto informāciju. GPL aprēķins ir balstīts uz visām ar produktu saistītajām procentu likmēm un ietver Komisiju par konta apkalpošanu (0€) un naudas līdzekļu izmaksu (0€). Credit24 minimālā GPL likme ir 19.86% / maksimālā GPL likme ir 51.98%. Credit24 piedāvā kredītlīniju summā no 50 līdz 7000 € ar atmaksas termiņu 60 mēneši.
*Aizņemoties 500 EUR ar atmaksas termiņu 60 mēneši un 60 maksājumiem ar iespējami zemāko aizņēmuma likmi gadā 18.00%, gada procentu likme 19.86%, kopējā atmaksājamā summa 761.80 EUR.

Credit24 kredītlīnija ir Tev pieejama noteikta naudas summa, kuru vari izņemt, kad nepieciešams. Kādu summu izņemt un cik bieži - izvēlies Tu pats. Veicot pilnīgu kredītlīnijas summas atmaksu, tā paliek atvērta un pieejama Tavām vajadzībām jebkurā mirklī. Tas nozīmē, ka nav nepieciešams pildīt jaunu pieteikumu jaunam līgumam. Atkārtotu naudas izmaksu vari ērti veikt savā klienta profilā.
Aizņemies atbildīgi, izvērtējot aizdevuma nepieciešamību un iespējas to atmaksāt!
Mājas lapā izvietotajiem pakalpojumu cenu kalkulatoriem ir informatīva nozīme.