credit24

Aizdevumi un nodokļi – viss, kas jums jāzina

2023 M08 02
Aizdevumi ir izplatīts finanšu instruments, ko privātpersonas un uzņēmumi izmanto dažādu finanšu mērķu īstenošanai. Sākot no hipotekārajiem aizdevumiem līdz privātpersonu kredītiem un biznesa finansēšanai, aizņemšanās ir kļuvusi par mūsdienu finanšu dzīves neatņemamu sastāvdaļu, kas ir nozīmīgs finanšu instr...

Aizdevumi ir izplatīts finanšu instruments, ko privātpersonas un uzņēmumi izmanto dažādu finanšu mērķu īstenošanai. Sākot no hipotekārajiem aizdevumiem līdz privātpersonu kredītiem un biznesa finansēšanai, aizņemšanās ir kļuvusi par mūsdienu finanšu dzīves neatņemamu sastāvdaļu, kas ir nozīmīgs finanšu instruments lielākajai daļai sabiedrības. Lai gan aizdevumi var nodrošināt tik ļoti nepieciešamos līdzekļus, ir svarīgi saprast, kāda ir nodokļu sistēma un kas aizņēmējiem būtu jāzina. 

Nodokļu sistēmas var būt ļoti sarežģītas un nereti ir nepieciešama profesionāļu palīdzība, lai izprastu visus noteikumus un aktuālos tiesībus aktus, kas saistīti ar aizdevumu nodokļu sistēmu.

 

Procentu maksājumi

Viens no primārajiem nodokļu apsvērumiem saistībā ar aizdevumiem ir procentu maksājumi. Nevienam nav noslēpums, ka ņemot aizdevumu, tiek samaksāta nozīmīga summa procentos, par aizdevuma izmantošanu. Tomēr, šie procentu maksājumi var tikt izmantoti, lai atgūtu nodokļu iemaksas, tādejādi, samazinot procentu maksājumu apmēru. Kā darbojās nodokļu atmaksa no samaksātajiem procentiem, izmantojot aizdevumu:

  • Aizdevumi privātpersonām: privātpersonu aizdevumu gadījumā par aizdevumu samaksātie procenti neatbilst nodokļu atmaksas principiem. Aizņēmēji nevar iesniegt procentu maksājumus kā atvieglojumu un saņemt nodokļu atmaksu. 
  • Uzņēmējdarbības aizdevumi: Procenti, kas samaksāti par aizdevumiem, ko izmanto uzņēmējdarbības vajadzībām, var tikt pieskaitīti pie uzņēmējdarbības izdevumiem, tādejādi, iespējams atgūt noteiktu nodokļu summu.

 

Privātpersonu naudas aizdevumi

Bieži vien privātpersonas mēdz aizdot lielākas vai mazākas naudas summas draugiem, radiem vai pavisam nepazīstamiem cilvēkiem. Šādos gadījumos nereti rodās jautājums par nepieciešamo nodokļu apmaksu un kādi nodokļi tiek piemēroti šādos gadījumos. 

Aizdevuma summa aizņēmējam būs jāatmaksā, tāpēc, netiek gūti ienākumi un nav nepieciešams maksāt papildu nodokļus. Aizdevuma summa netiek uzskatīta par ienākumu, arī ja to aizdod privātpersona, līdz brīdim, kamēr aizdevējs atsakās no sava prasījuma par aizdevuma atgūšanu. 

Tomēr, ir izņēmumi, kas arī aizdevumu, kuru nepieciešams atdod, pielīdzina pie ienākumiem. Ja aizdevumu fiziska persona nav atmaksājusi sešu mēnešu laikā pēc aizņēmuma līgumā noteiktā aizdevuma atmaksas termiņa, VID var pieprasīt ienākuma nodokļa nomaksu no aizdevuma summas. Šajā gadījumā summai jābūt lielākai par 1500 EUR, kā arī šie noteikumi neattiecās uz personām, kas ir radinieki līdz trešajai pakāpei. 

Aizdevējam nav nepieciešams veikt nodokļu nomaksu par aizdevuma pamatsummu, kas tiek atgriezta, tomēr, ja līgumā ir ietverti papildu maksājumi vai procentu likme, tad par papildu ienākumiem var tikt pieprasīta nodokļu nomaksa.

 

Aizdevuma piedošana un atcelšana

Aizdevuma atcelšana vai piedošana var nozīmēt, ka personai ir nepieciešams veikt nodokļu nomaksu. Ja aizdevējs piedod vai atceļ kādu aizdevuma daļu, piedotā summa parasti tiek uzskatīta par ar nodokli apliekamu ienākumu, jo šo summu aizņēmējiem nav nepieciešams atmaksāt. Ja šo aizdevumu piedod privātpersona, tad šajā gadījumā darbojās iepriekš aprakstītie izņēmumi par summu un radniecību, bet, visos pārējos gadījumos personai ir nepieciešams veikt ienākuma nodokļa nomaksu.


Izpratne par aizdevuma nodokļu ietekmi ir būtiska, lai aizņēmēji pieņemtu pārdomātus finanšu lēmumus. Tā kā nodokļu likumi var būt sarežģīti un var tikt mainīti, ikvienam aizņēmējam ir ieteicams meklēt padomus un ieteikumus pie nodokļu speciālistiem, lai nodrošinātu atbilstību un izmantotu pieejamās nodokļu atlaides, kā arī veiktu pilnvērtīgu nodokļu nomaksu. Apzinoties nodokļu ietekmi, aizņēmēji var efektīvāk orientēties kredītu pasaulē un izdarīt finansiāli gudras izvēles, kas atbilst vispārējiem finanšu mērķiem.

 

 

Darba dienas
9.00 līdz 18.00
Sestdienas
brīvs
Svētdienas un svētku dienas
brīvs
Pieteikumu izskatīšana:
8:00 līdz 20:00
Tālrunis
Noderīga informācija
SIA IPF Digital Latvia ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā 10.04.2007 ar vienoto reģistrācijas Nr. 50003913651. PVN maksātāja numurs: LV50003913651. Speciālā atļauja (Licence) Nr.NK-2016-042 patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Latvijas Republikā, kas izsniegta pamatojoties uz Patērētāju tiesību aizsardzības centra 2016. gada 20. oktobra lēmumu Nr. NK-201651.
Credit24 kredītlīnijas gada procentu likme (GPL) ir no 19.86%. Tā ir minimālā gada procentu likme un tiek aprēķināta individuāli, pēc pieteikuma iesniegšanas, izvērtējot klienta sniegto informāciju. GPL aprēķins ir balstīts uz visām ar produktu saistītajām procentu likmēm un ietver Komisiju par konta apkalpošanu (0€) un naudas līdzekļu izmaksu (0€). Credit24 minimālā GPL likme ir 19.86% / maksimālā GPL likme ir 51.98%. Credit24 piedāvā kredītlīniju summā no 50 līdz 7000 € ar atmaksas termiņu 60 mēneši.
*Aizņemoties 500 EUR ar atmaksas termiņu 60 mēneši un 60 maksājumiem ar iespējami zemāko aizņēmuma likmi gadā 18.00%, gada procentu likme 19.86%, kopējā atmaksājamā summa 761.80 EUR.

Credit24 kredītlīnija ir Tev pieejama noteikta naudas summa, kuru vari izņemt, kad nepieciešams. Kādu summu izņemt un cik bieži - izvēlies Tu pats. Veicot pilnīgu kredītlīnijas summas atmaksu, tā paliek atvērta un pieejama Tavām vajadzībām jebkurā mirklī. Tas nozīmē, ka nav nepieciešams pildīt jaunu pieteikumu jaunam līgumam. Atkārtotu naudas izmaksu vari ērti veikt savā klienta profilā.
Aizņemies atbildīgi, izvērtējot aizdevuma nepieciešamību un iespējas to atmaksāt!
Mājas lapā izvietotajiem pakalpojumu cenu kalkulatoriem ir informatīva nozīme.