credit24

Overdrafts – kas tas ir un kā tas darbojas?

2023 M11 15
Overdrafts ir banku piedāvāts finanšu instruments, kas var būt glābiņš neparedzētu situāciju laikā, taču tas var izraisīt arī papildu maksas, ja netiek gudri pārvaldīts. Šajā visaptverošajā apskatā iedziļināsimies finanšu pasaulē, aplūkojot, kas ir overdrafts un kā tas darbojas.Kas ir overdrafts?Overdrafts ir finan&scaron...

Overdrafts ir banku piedāvāts finanšu instruments, kas var būt glābiņš neparedzētu situāciju laikā, taču tas var izraisīt arī papildu maksas, ja netiek gudri pārvaldīts. Šajā visaptverošajā apskatā iedziļināsimies finanšu pasaulē, aplūkojot, kas ir overdrafts un kā tas darbojas.

Kas ir overdrafts?

Overdrafts ir finanšu iestādes piedāvāts aizdevums, kas ļauj konta turētājam izņemt vairāk naudas, nekā ir pieejams kontā. Tas darbojas kā finanšu spilvens situācijās, kad ir nepieciešami papildu līdzekļi, kuru nav. Būtībā overdrafts ļauj īslaicīgi tērēt naudu, kuras jums nav, līdz noteiktai robežai.

Overdrafta veidi

Overdrafts ir pieejams dažādos veidos, un katrs ir paredzēts dažādām finanšu vajadzībām:

  • Autorizētais overdrafts: tas ir iepriekš apstiprināts. Konta īpašniekam ir noteikts limits, un to var izmantot jebkurā laikā bez iepriekšēja brīdinājuma.
  • Neautorizēts overdrafts: neplānots overdrafts, ja konta īpašnieks pārsniedz konta atlikumu bez saskaņota overdrafta limita. Bankas parasti iekasē augstākas komisijas maksas par neautorizētiem overdraftiem.
  • Studentu overdrafts: paredzēts studentiem, bieži tiek piedāvāts bez procentiem līdz noteiktam limitam. Tas ir paredzēts, lai palīdzētu studentiem pārvaldīt savas finanses studiju laikā.
  • Uzņēmējdarbības overdrafts: overdrafta veids ir paredzēts uzņēmumējiem, un tas var nodrošināt nepieciešamo finansiālo elastību, lai sekmētu veiksmīgu uzņēmuma vadīšanu. Noteikumi un ierobežojumi var ievērojami atšķirties atkartībā no uzņēmuma veida.

Kā darbojas overdrafts?

Overdrafts ir samērā vienkāršs, tas ir ļoti līdzīgs naudas aizdevumiem, bez nepieciešamības aizpildīt pieteikumu un gaidīt apstirināšanu. Veicot darījumu, kas pārsniedz konta atlikumu, banka sedz iztrūkumu, efektīvi aizdodot nepieciešamos līdzekļus. 

Galvenās overdrafta īpašības:

  • Overdrafta limits: maksimālā summa, ko drīkst izlietot. To nosaka finanšu iestāde, pamatojoties uz klienta finanšu vēsturi un kredītspēju.
  • Overdrafta papildu izmaksa un procentu likme: finanšu iestādes var iekasēt papildu maksu par overdrafta izmantošanu, piemēram, ikmēneša maksu vai maksu par darījumu. Dažiem overdraftiem tiek piemēroti arī procenti par naudas lietošanu, tāpat kā aizdevumiem. Šīs izmaksas var ievērojami atšķirties atkarībā no bankām un overdrafta veidiem.
  • Atmaksas iespējas: Overdrafts ir aizdevuma veids, un tas ir jāatmaksā. Finanšu iestādes nereti ietur izmantoto summu, komisijas maksu un procentus automātiski, tiklīdz konta bilance tiek papildināta.

Overdrafta priekšrocības:

  • Drošības tīkls: Overdrafts darbojas kā drošības tīkls, tad, kad ir nepieciešamas papildu īstermiņa finanses.
  • Elastīgums: overdrafts nodrošina elastību naudas plūsmas pārvaldībā, jo īpaši ārkārtas situācijās.
  • Ērts finansējums: Overdrafts ir viegli pieejams, kas novērš nepieciešamību pieteikties kredītam, kas var aizņemt daudz vairāk laika, situācijās, kad ir nepieciešams papildu finansējums.

Overdrafta trūkumi:

  • Augstas izmaksas: Overdrafta papildu maksas un procentu likmes var būt augstas salīdzinājumā ar citiem kredīta veidiem, kas padara tos par dārgu finanšu produktu.
  • Parādu uzkrāšana: izmantojot overdraftu, var rasties pārāk lielas parādsaistības, ja tas netiek rūpīgi un gudri pārvaldīts. 
  • Ietekme uz kredītreitingu: pastāvīga overdrafta izmantošana vai neautorizēta overdrafta izmantošana var negatīvi ietekmēt kredītreitingu.

Autorizēti un neautorizēti overdrafti

Kā tika pieminēts, divi galvenie overdrafta veidi ir autorizēts un neautorizēts un ir ļoti svarīgi saprast galvenās atšķirības. 

 Autorizētie overdrafti tiek plānoti un saskaņoti ar banku. Personai tiek piešķirts noteikts limits un ierobežojums, un parasti šiem overdraftiem ir zemākas papildu izmaksas un procentu likmes. Kopumā, tie ir drošāki un izmaksu ziņā izdevīgāks risinājums.

Savukārt, neautorizēti overdrafti rodas, ja tiek pārsniegts konta atlikums bez iepriekšējas saskaņošanas ar banku. Šāds overdrafts var radīt lielākas papildu  izmaksas un negatīvi ietekmēt kredītreitingu.

Kā pieteikties overdraftam

Lai saņemtu autorizētu overdraftu, ir jāpiesakās savā bankā:

  • Atbilstība kritērijiem: atbilstība bankas kritērijiem, kas var ietvert minimālos ienākumus, kredītvēsturi un konta izrakstu.
  • Pieteikšanās process: pieteikuma veidlapas aizpildīšana, nepieciešamās dokumentācijas nodrošināšana un apstiprinājums.

Padomi atbildīgai overdrafta pārvaldībai

Lai maksimāli izmantotu overdraftu, neiekļūstot nevajadzīgās kredītsaistībās, nepieciešams:

  • Plānot un sastādīt budžetu: izmantot overdraftu kā pagaidu risinājumu un veiksmīgu budžeta pārvaldību, lai nodrošinātu ātru naudas atmaksu.
  • Konta atlikumu uzraudzība: rūpīga konta atlikuma uzraudzīšana, lai izvairītos no neparedzētām overdrafta izmaksām.
  • Brīdinājumu un paziņojumu izmantošana: konta brīdinājumu iestatīšana, lai saņemtu paziņojumus, kad atlikums samazinās un ir zems.

Overdrafts var būt vērtīgs finanšu instruments, kas piedāvā elastību un ir ērts. Tomēr overdraftiem ir arī papildu izmaksas un riski, kurus nevajadzētu ignorēt. Ir svarīgi pieņemt apzinātus lēmumus par to, kad un kā izmantot overdraftu, lai nodrošinātu, ka tas kalpo kā noderīgs finanšu instruments, un neuzkrātos nevajadzīgas un nepanesamas parādsaistības.



Darba dienas
9.00 līdz 18.00
Sestdienas
brīvs
Svētdienas un svētku dienas
brīvs
Pieteikumu izskatīšana:
8:00 līdz 20:00
Tālrunis
Noderīga informācija
SIA IPF Digital Latvia ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā 10.04.2007 ar vienoto reģistrācijas Nr. 50003913651. PVN maksātāja numurs: LV50003913651. Speciālā atļauja (Licence) Nr.NK-2016-042 patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Latvijas Republikā, kas izsniegta pamatojoties uz Patērētāju tiesību aizsardzības centra 2016. gada 20. oktobra lēmumu Nr. NK-201651.
Credit24 kredītlīnijas gada procentu likme (GPL) ir no 19.86%. Tā ir minimālā gada procentu likme un tiek aprēķināta individuāli, pēc pieteikuma iesniegšanas, izvērtējot klienta sniegto informāciju. GPL aprēķins ir balstīts uz visām ar produktu saistītajām procentu likmēm un ietver Komisiju par konta apkalpošanu (0€) un naudas līdzekļu izmaksu (0€). Credit24 minimālā GPL likme ir 19.86% / maksimālā GPL likme ir 51.98%. Credit24 piedāvā kredītlīniju summā no 50 līdz 7000 € ar atmaksas termiņu 60 mēneši.
*Aizņemoties 500 EUR ar atmaksas termiņu 60 mēneši un 60 maksājumiem ar iespējami zemāko aizņēmuma likmi gadā 18.00%, gada procentu likme 19.86%, kopējā atmaksājamā summa 761.80 EUR.

Credit24 kredītlīnija ir Tev pieejama noteikta naudas summa, kuru vari izņemt, kad nepieciešams. Kādu summu izņemt un cik bieži - izvēlies Tu pats. Veicot pilnīgu kredītlīnijas summas atmaksu, tā paliek atvērta un pieejama Tavām vajadzībām jebkurā mirklī. Tas nozīmē, ka nav nepieciešams pildīt jaunu pieteikumu jaunam līgumam. Atkārtotu naudas izmaksu vari ērti veikt savā klienta profilā.
Aizņemies atbildīgi, izvērtējot aizdevuma nepieciešamību un iespējas to atmaksāt!
Mājas lapā izvietotajiem pakalpojumu cenu kalkulatoriem ir informatīva nozīme.